Arribats a aquest punt, som nosaltres els únics responsables de decidir si preferim els pirates actuals o la llegendària pirateria imaginària trobada en les novel·les, contes i altres històries, la qual ens permet crear-nos la nostra pròpia caracterització dels personatges a través d’una mirada, d’una lectura.
Etiquetas: | edit post
DIFERÈNCIES DELS PIRATES D’AHIR I D’AVUI

- Els pirates actuals deixen de respondre a qualsevol prototip (la pota de pal, el pedaç a l’ull, el lloro,...).

- Les espases i els matxets només sobreviuen en les històries, els pirates actuals utilitzen armes automàtiques.

- La vestimenta és ben diferent, tot i ser una altra època, la pirateria actual també dóna mostres, mitjançant la indumentària, de la pobresa i les condicions en les que actuen.

- Els botins han deixat de ser monedes d’or i joies col·locades dins un bagul enterrat sota terra i ara passen a ser petroli i mercaderies diverses.

- Els vaixells de vela, construïts amb fusta i timó manual s’han canviat per petites embarcacions útils als seus propòsits.

- El tresors ja no es localitzen en illes sinó que es troben en els diferents vaixells que segresten.

- Els pirates actuals ja no disposen de mapes secrets i pistes per trobar el botí sinó que tenen mitjans ben diferents per aconseguir els seus objectius (per exemple atacar un vaixell mercantil enmig de la mar).

- En la pirateria clàssica hi trobem jerarquització de funcions: el capità i altres pirates alguns d’ells babaus. Actualment formen equips i actuen conjuntament per aconseguir el seu botí.

- Antigament els pirates vivien del mar, es creaven la seva pròpia llar dins els vaixells i disposaven de prous recursos per passar llargues temporades sense veure terra i quan ho feien era per saquejar els pobles. En canvi, els pirates actuals es guien per un instint de supervivència i veuen la pirateria (si és que podem considerar-ho així) com una sortida a la pobresa dels països del tercer món.
Etiquetas: | edit post
QUI SÓN REALMENT AQUESTS PIRATES?

Ningú diria que el personatge d’aquesta fotografia és un pirata, però la imatge que resideix als nostres caps es diferencia molt del que és la realitat del món pirata d’avui en dia.
Sense cap més informació, només amb la fotografia, ben segur diríem que hi apareix un home Africà carregat d’armament per tal de lluitar en un una guerra o altres conflictes actuals.
Però tot i l’aparença, els pirates actuals tenen els mateixos objectius i la mateixa actitud que els pirates de la nostra imaginació, dels contes i les novel·les?.




Etiquetas: | edit post
ANCLATGE DE PIRATES A SOMÀLIA


Avui en dia, els mitjans de comunicació ens retornen el record dels pirates però amb una imatge ben diferent del que nosaltres tenim en la nostra imaginació.
A les costes de Somàlia, grups armats i organitzats assalten les embarcacions mercantils que naveguen per l’oceà Índic. Les alertes al món occidental estan activades de manera que ja s’han començat a prendre les primeres decisions sobre el cas.







Barco de guerra francés captura 19 piratas somalíes
Domingo 4 de enero de 2009 18:11 GYT

Piratas anclaron en SomaliaPetrolero lleva 2 millones de barriles
18 de Noviembre de 2008

Piratas somalíes liberan barco danés, pagaron rescate
Viernes 16 de enero de 2009 14:24 GYT


Etiquetas: | edit post
HA MORT ACTUALMENT LA FIGURA DEL PIRATA?
Una mostra a l’actualitat del record viu dels llegendaris pirates, la trobem al llargmetratge de Gore Verbinski, Piratas del Caribe.
La pel·lícula, apta per a tots els públics, ens endinsa en el món de la pirateria i ens trasllada en un ambient bèl·lic, caracteritzat pels trets tradicionals que emmarquen la figura del pirata.
Etiquetas: | edit post
L’ILLA DEL TRESOR: Robert Louis Stevenson




Ens endinsem en el món de l’illa del tresor i tot navegant per aigües dolces i salades, entre tresors i lloros parlants viatjarem envoltats de personatges misteriosos, cruels, sanguinaris, amb personalitats enganyoses i uns objectius molt clars: la recerca de la fortuna eterna. Estem parlant dels llegendaris pirates.
La imatge que al llarg dels anys ens hem anat creant sobre els pirates és fruit de les novel·les i contes, pel·lícules i sèries de televisió.
Aquest personatge d’aspecte deixat, brut i moltes vegades immers en la seva beguda preferida ens es presentat sempre com una figura masculina, forta i lluitadora, marcada per les seves batalles i enfrontaments a alta mar amb símbols com la “pota de pal” o el pedaç a l’ull.
Amb fidels acompanyants com el típic lloro i l’espasa, el llegendari pirata no deixa de ser un personatge que desperta emocions i que en la seva saviesa, fruit d’una llarga vida plena d’aventures, ens mostra la cara més dura de les seves vivències.
Stevenson, en la seva obra: L’illa del tresor, no decepciona el lector ja que no desfà aquesta imatge del pirata tan característica. Observem doncs, com descriu la primera figura d’una cavaller de mar que apareix un bon dia sota el sostre de l’Almirall Benbow:
“…aquell vell mariner, de pell fosca i amb una cicatriu de sabre a la cara,… Un home alt, fort, moreno i corpulent; una cua de cabells enquitranats li queia sobre les espatlles d’una bruta casaca de color blau; les seves mans, aspres i plenes de cicatrius, mostraven unes ungles negres i esqueixades; el tall de sabre, brut i moradenc, li travessava una galta…”.
Etiquetas: | edit post